Biløkonomi – Hva lønner det seg å gjøre?

Bør jeg velge privatbil eller firmabil, hva er mest lønnsomt? Og hvordan beregner jeg kilometergodtgjørelse? Vi får ofte spørsmål tilknyttet selskapets bilutgifter. Se hva du bør tenke på, både som eier og arbeidsgiver, og hvordan regnskapsprogrammet Tripletex løser behovene.


I tillegg gir vi deg tips til hvordan du oppnår stålkontroll over bilparkens utgifter ved hjelp av hoved- og underprosjekter, og prosjektkategorier.

Ønsker du å sjekke hvordan du kommer ut med din kilometergodtgjørelse eller firmabil? Test gjerne ut våre kalkulatorer!

Firmabilkalkulator
Kilometergodtgjørelsekalkulator

Er det lurest å eie eller å lease bil?
Det vil som regel alltid være billigere å eie enn å lease. Men det kan være andre behov som gjør at det lønner seg å lease, som å slippe å binde opp kapitalen i bilparken.

Privatbil
Hva er mer lønnsomt? Privateid bil og skattefri kilometergodtgjørelse utbetalt fra selskapet(AS), eller firmabil? Det avhenger av:

  • Bilens pris -Man må eie en rimelig bil for å komme godt ut. Verditapet på dyre biler vil ofte være et vippepunkt i lønnsomheten.
  • Vedlikeholdsutgifter – Ettersom man dekker drift (f.eks. drivstoff) og vedlikeholdsutgifter privat, er disse kostnadene avgjørende for om godtgjørelsen er mer lønnsomt enn firmabil.
  • Kjøregodtgjørelse har ofte vært lønnsomt fordi kostnadene ved å kjøre en kilometer gjerne har vært lavere enn selve godtgjørelsen på kr 3,50 pr km for 2022. I tillegg slipper du ekstra bilag ved regnskapsføring, tap/gevinstberegning ved salg, og å skatte for privat kjøring.
  • Prøv kjøregodtgjørelseskalkulatoren
  • NB: Kilometergodtgjørelse er ikke trekkpliktig, men opplysningspliktig, og skal med i a-meldingen
  • Omfanget ved privatkjøring og yrkeskjøring – Kjører du 15 000 km i året,med en godtgjørelse på kr 3,50 kr pr km, vil du motta kr 52 500 skattefritt. Dette må du da måle mot reparasjoner (på en rimelig bil), drivstoff, forsikring, verditap, forsikring, renter og andre bilkostnader. For å få disse kostnadene fradragsført i selskapet må transportmiddelet være eid av selskapet. I Tripletex kan du lett fylle ut kilometergodtgjørelsen ved hjelp av GPS i appen. Se hvor lett det kan gjøres!

Firmabil
Fri bil fra arbeidsgiver er en fordel i mange stillinger. Det tilsier at selskapet dekker deg med bil. Ofte dekkes også samtlige kostnader, som kjøring til og fra jobb, samt privat kjøring. Denne fordelen gir en firmabilskatt. Hovedregelen her er at jo mer man kjører i yrkessammenheng, jo mer lønner det seg. For aksjonæren lønner det seg å ha firma.

Eksempel:
Hovedregelen i 2022 er at arbeidstaker skattlegges for 30 % av bilens listepris opp til kr 329 600, deretter 20 % av det over. Arbeidstaker skattes for hele måneden du har hatt firmabilen, selv om du får den i slutten av måneden. Unntakene som bekrefter hovedregelen:

Er bilen eldre enn 3 år pr 01.01 i inntektsåret får du beregningsgrunnlaget for fordel av beskatningen til 75 % av listeprisen.

Ved en listepris på 450 000 settes grunnlaget til kr 337 500. Man får samme rabatt i grunnlaget om man har mer enn 40 000 km i årlig yrkeskjøring.

Ved elektroniske nybilanskaffelser settes beregningsgrunnlaget til 80 % av listeprisen. Ved kr 450 000 gir det et grunnlag på kr 360 000.

Sporadisk bruk av firmabil er skattefritt. Det vil si opp til 10 dager årlig, eventuelt 1 000 km årlig.

Vi ser på en arbeidstaker med kr 700 000 i lønn og hvilke utslag du får ved noen alternativer ved en listepris på kr 450 000.

  1. En fire år gammel elbil med skattebesparelse (60 % av bilens listepris som ny)
  2. Tre år eldre bil kombinert med mer enn 40 000 km yrkeskjøring (56,25 % av listepris som ny)
  3. Ny elbil med skattebesparelse (80 % av bilens listepris som ny)
  4. En nyere bil uten skattebesparelse
  5. Varebil klasse 2, eldre enn 3 år
  6. Varebil klasse 2, 1 – 3 år

Arbeidstakere i Finnmark eller Nord-Troms vil få en mindre inntektstillegg og skatt. Prøv firmabilkalkulatoren og se hvordan du kommer ut.
I Tripletex kommer inntektstillegget automatisk med på forslaget til lønnsutbetalingen, ved at det registreres firmabil under den ansattes arbeidsforhold:

Privat bruk av yrkesbil
Privat bruk av firmabil er en skattepliktig fordel som arbeidstaker må skatte av. De to alternativene er sjablongmetoden og kilometersats. Vi ser på de begge.

Kilometersats
Fordelen etter kilometersats er basert på faktisk bruk som må dokumenteres med hjelp av en elektronisk kjørebok. For 2022 er satsen for privat bruk kr 3,40. Kjører du 15 000 km årlig privat (inkludert til og fra jobb) så får du en inntekt i tillegg på kr 51 000 som det skattes av.

Sjablongmetoden
Ved sjablongbeskatning av fordelen tar vi utgangspunkt i listeprisen på kr 450 000. Det trekkes fra kr 150 000, slik at grunnlaget blir kr 300 000 hvor skattepliktig inntekt utgjør kr 90 000 (30%). Man får da en skattepliktig inntekt på kr 8 571 pr måned, som gjør at man fort kommer rimeligere ut ved å ta faktisk bruk, med mindre arbeidstakeren bruker firmabilen veldig mye privat. Ved hjelp av API integrasjon kommer den private kjøregodtgjørelsen rett inn i Tripletex under reiser og utlegg.

Stålkontroll over selskapets bilkostnader

Selskapet får lett oversikt over selskapets transportmidler ved hjelp av prosjektoversikten i Tripletex. Ved hjelp av bilens prosjekt-resultatrapport får man full oversikt over kostnadene pr. bil og eventuelt hele bilparken.

Ved hjelp av bilens prosjekt resultatrapport får man full oversikt over kostnadene pr. bil og eventuelt hele bilparken. 


Resultatrapport pr. bil

Oppsummering

Det er økonomisk gunstigere å eie enn å lease, men det binder opp mer kapital.

  • Kilometergodtgjørelsen er gunstig ved begrenset omfang og ved økonomisk rimelige transportmidler.
  • Ved firmabil får man rabatt ved elbil, yrkeskjøring mer enn 40 000 km og transportmidler eldre enn tre år.
  • For aksjonærer lønner det seg å ha firmabil da selskapet må eie transportmidlet for å få fradrag.
  • Man får ikke mva-fradrag ved personbil.
  • I Tripletex får man full kontroll over selskapets transportmiddel-kostnader samlet og hver for seg.
  • I Tripletex effektiviseres administrasjon ved kilometergodtgjørelse, privat yrkeskjøring og firmabil beskatning.

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle